Норвежкият суверенен фонд е понесъл загуба от 188 милиарда норвежки крони (21,27 милиарда долара) през първото полугодие на фона на пандемията от коронавирус, поевтиняването на акциите и недвижимите имоти, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Макар пазарите добре да се възстановиха през второто тримесечие, все още сме свидетели на значителна несигурност, посочи в изявление заместник главният изпълнителен директор Тронд Гранде.

Фондът разполага с 1,15 трилиона долара и е най-големият в света. Той има дялове в около 9200 компании по целия свят, като притежава 1,5 процента от всички листвани акции на борсите. Инвестира също в облигации и недвижимо имущество, отбелязва Ройтерс.

През пролетта правителството на Норвегия заяви, че през 2020 година почти двойно ще увеличи разходите от фонда спрямо първоначалните планове, представени през октомври. 

За справяне с последиците от коронавируса правителството планира да използва 419,6 милиарда норвежки крони от структурата. Сумата е със 174,4 милиарда крони повече, отколкото се предвиждаше в проектобюджета, публикуван през октомври, отбелязва ТАСС.